Avicularia juruensis Email

Dorosła samica:

Dorosły samiec:

wkrótce!

 

INFORMACJE OGÓLNE:

Nazwa łacińska:

Avicularia juruensis

Nazwa polska:

-brak-

Występowanie:

Ameryka południowa: Brazylia

Biotop:

Las deszczowy.

Wygląd:

Samice zazwyczaj dorastają do ~6 cm DC, z rozpostartymi odnóżami natomiast do ~12 cm. Samce są rzecz jasna mniejsze, i smuklejsze. Karapaks kremowo-złotawy, z czarnymi liniami rozchodzącymi się promieniście. Odwłok czarny częściowo pokryty kremowymi włoskami. Odnóża gęsto owłosione długimi matowo-pomarańczowymi włoskami (najbardziej trzecia, i czwarta para). Niektóre segmenty odnóża oddzielone są żółtą obręczą.

WARUNKI HODOWLI:

Terrarium:

Dla dorosłej samicy odpowiednie będzie terrarium o wymiarach np.: 30x30x40 cm. Młode osobniki możemy trzymać np.: w pojemnikach na mocz. Preferowanym, podłożem jest włókno kokosowe o grubości ~3,5 cm. Terrarium możemy przyozdobić w odpowiedniej wielkości tuby korkowe, w których pająk będzie mógł uwić sobie gniazdo, natomiast ścianki terrarium wyłożyć korkiem prasowanym. Ważnym czynnikiem jest wentylacja, która zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza. Podłoże w terrarium zwilżamy w zależności od wentylacji (tak aby przynajmniej części podłoża była mokra). Warto również zaopatrzyć terrarium w miseczkę z wodą, którą pająk co jakiś czas będzie pobierał.

Temperatura:

Temperatura w dzień powinna oscylować w granicach ~27-29°C, z nocnym spadkiem do ~25°C.

Wilgotność:

~75%.

Żywienie:

Młodym osobnikom podajemy połowę mącznika, pinki, itp. Dorosłe natomiast karmimy drewnojadami, karaczanami, świerszczami, szarańczą itp. Musimy pamiętać również aby pozostałości niedojedzonego pokarmu usunąć z terrarium. Warto wiedzieć, że po larwach (np.: mącznikach, czy drewnojadach) nie pozostają resztki (chyba że ptaszniki nie zje całego), natomiast po karaczanach, żukach, świerszczach itp. zawsze pozostają resztki w postaci nie strawionego pancerzyka.

Rozmnażanie:

Brak jest dokładnych informacji na temat rozmnażania tego gatunku, z racji iż w kraju nie został jeszcze rozmnożony. Pozostaje jedynie spekulować iż jest ono podobne (jeśli chodzi np.: o czas złożenia kokonu, ilość maluchów itp.) jak u pozostałych gatunków w tym rodzaju.

Uwagi/ciekawostki:

W polskim handlu dostępny jest od niedawna. Dobrze skacze, nie wyczesuje włosków parzących z odwłoka, oraz potrafi utrzymywać się na powierzchni wody. Nie znajduje się na liście CITES. Pająk ten pożądany jest przez wielu hodowców.

Opinia hodowcy:

-brak-

Polecany dla:

Średnio doświadczonych hodowców.