Pamphobeteus cf. petersi Email

Dorosła samica:

 

INFORMACJE OGÓLNE:

Nazwa łacińska:

Pamphobeteus cf. petersi

Nazwa polska:

-brak-

Występowanie:

Ameryka południowa: Boliwia

Biotop:

Biorąc pod uwagę miejsce występowania pająka – Boliwię – znajduje się ona głównie w strefie klimatu zwrotnikowego. Warunki klimatyczne są tam zróżnicowane. Temperatury są na ogół wysokie, jednak cechują się wysokimi amplitudami dobowymi. Tereny równinne cechują się temperaturami od 20 °C zimą do 25 °C latem. Najzasobniejszy w opady jest region na północnym wschodzie, będący pod wpływem równikowych mas powietrza docierających znad Amazonii. Roczny opad w tych regionach wynosi 2 000 mm, a lokalnie nawet do 3 000 mm. Na równinnych terenach kraju występują zjawisko pory suchej i deszczowej.

Wygląd:

Samice dorastają do ~9 cm DC. Zdarzają się osobniki większe (nawet 12 cm DC), jednak samica osiągająca podany wymiar jest już zdolna do rozmnażania. Dorosłe samce najczęściej mierzą ~6 – 8 cm DC. Ubarwienie dorosłych samic do głównie kolor brązowo-beżowy, przyjmujący różne odcienie.  Karapaks w okolicach fovea jest nieco jaśniejszy. Odnóża na segmencie Patella posiadają jaśniejsze pasy – dwa wyraźne na dwóch przednich kończynach, oraz jeden wyraźny na dwóch pozostałych parach. Femur jest wyraźnie grubszy. Szczególnie ostatnie pary odnóży są intensywnie pokryte beżowymi włoskami (od patelli po tarsus). Odwłok również jedna tylko na jego końcu.

Młode osobniki są granatowe, posiadające na odnóżach długi włoski. Odwłok jest brązowy, z czarną plamką.

WARUNKI HODOWLI:

Terrarium:

Dorosła samica wymaga terrarium o wymiarach 30x30x30 cm lub podobnych. Zalecane podłoże to torf, lub włókno kokosowe, w ilości około 5 cm.  Młode osobniki trzymamy np.: w pojemnikach po sałatkach.

Temperatura:

~27-29°C

Wilgotność:

~80%

Żywienie:

Młodym osobnikom podajemy połowę mącznika, pinki, itp. Dorosłe natomiast karmimy drewnojadami, karaczanami, świerszczami, szarańczą itp. Musimy pamiętać również aby pozostałości niedojedzonego pokarmu usunąć z terrarium. Warto wiedzieć, że po larwach (np.: mącznikach, czy drewnojadach) nie pozostają resztki (chyba że ptaszniki nie zje całego), natomiast po karaczanach, żukach, świerszczach itp. zawsze pozostają resztki w postaci nie strawionego pancerzyka.

Rozmnażanie:

Rozmnażanie nie należy do łatwych. Już samo skompletowanie dorosłej pary będzie sukcesem. Samice składają kokon po kilkudziesięciu dniach. W kokonie może znaleźć się ~100 jaj. Pająki L1 mierzą ~3,5 cm. Zarówno one, jak i nimfy są sporych rozmiarów.

Uwagi/ciekawostki:

Gatunek rozmnożony w Polsce, więc osobniki tego gatunku znajdują się w handlu, i hodowlach. Cały rodzaj należy do dużych ptaszników, które imponują również swoimi barwami, oraz zachowaniem. Według znawcy rodzaju należy do „wytrzymałych” ptaszników, który przetrwa kilkudniowe susze. Jad jest średnio silny, jednak nadrabia on jego ilością, która jest aplikowana ofierze.

Opinia hodowcy:

-brak-

Polecany dla:

Średnio doświadczonych hodowców.

__________________________________________________________

Skala: 1 - 6

Siła jadu 3
Temperament 2
Trudność hodowli 3
Dostępność 5

Promotor: Mroczny