Cyclosternum schmardae Email

Dorosła samica:

Dorosły samiec:

wkrótce!

 

INFORMACJE OGÓLNE:

Nazwa łacińska:

Cyclosternum schmardae

Nazwa polska:

-brak-

Występowanie:

Ameryka południowa: Ekwador, Kolumbia

Biotop:

Terytorium Ekwadoru położone jest w strefie klimatu równikowego. Temperatury na terenach nizinnych wynoszą od 24° do 28 °C, przy niewielkich dobowych wahaniach. Regiony leżące na samym południu kraju mają nieco większe amplitudy termiczne związane z występowaniem bardziej suchego klimatu podrównikowego. Opady są bardzo zróżnicowane. Południowa części wybrzeża to obszar będący pod wpływem Prądu Peruwiańskiego, który nie przynosi opadów deszczu, a co za tym idzie średnia roczna opadowa wynosi tam w granicach 400-500 mm.

Średnie temperatury w poszczególnych miesiącach [°C]:


Średnia I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Guayaquil 26° 27
27 
27,5
27,5 27 25,3 24,7 25 25 25,3 26 27

Wygląd:

Ptasznik ten charakteryzuje się swoim ciemnym ubarwieniem, oraz tym że jest większy od popularnego C. fasciatum. Dorosłe samice mierzą ~6-7 cm DC, oraz ~15 z odnóżami. Czarny odwłok pokryty jest średniej długości beżowymi włoskami. Karapaks jest brązowy. Odnóża są ciemno-brązowe, z czarnymi femur. Patella, oraz tiba dodatkowo zdobią pomarańczowe wstawki.

WARUNKI HODOWLI:

Terrarium:

Dla dorosłych osobników odpowiednie będzie standardowe terrarium dla naziemnych pająków o wymiarach ~30x30x30 cm. W terrarium mogą znaleźć się różne elementy wystroju, które można znaleźć w lesie. Są to np.: kawałki kory, kamienie. Jako podłoże można zastosować torf, lub włókno kokosowe o grubości ~5 cm. Ważna jest również wentylacja, która w szklanych terrariach wykonana jest z blach perforowanej.

Temperatura:

~26-27°C, z kilkustopniowym nocnym spadkiem.

Wilgotność:

~80%

Żywienie:

Młodym osobnikom podajemy połowę mącznika, pinki, itp. Dorosłe natomiast karmimy drewnojadami, karaczanami, świerszczami, szarańczą itp. Musimy pamiętać również aby pozostałości niedojedzonego pokarmu usunąć z terrarium. Warto wiedzieć, że po larwach (np.: mącznikach, czy drewnojadach) nie pozostają resztki (chyba że ptaszniki nie zje całego), natomiast po karaczanach, żukach, świerszczach itp. zawsze pozostają resztki w postaci nie strawionego pancerzyka.

Rozmnażanie:

Rozmnażanie dostaje status trudne w uwagi na trudną dostępność dorosłych osobników, a w szczególności samców. Kokon jest najczęściej składany po ~4 miesiącach od kopulacji. Znajduje się w nim ~250 jaj. Kokon można zostawić samicy aby sama go otworzyła, lub odebrać po ~28 dniach, kiedy powinny znajdować się w nim nimfy.

Uwagi/ciekawostki:

Pająk ten jest zazwyczaj spokojny. Oczywiście zdarzają się osobniki agresywniejsze, dlatego zawsze podczas manipulacji w terrarium powinniśmy używać pensety. Dysponuje włoskami parzącymi typu III o długości ~0,3-1,2 mm. Nie wymaga rejestracji, oraz nie znajduje się na liście CITES.

Opinia hodowcy:

-brak-

Polecany dla:

Średnio doświadczonych hodowców.

__________________________________________________________

Skala: 1 - 6

Siła jadu 1
Temperament 3
Trudność hodowli 2
Dostępność

4

Bibliografia:

  • http://pl.wikipedia.org/wiki/Geografia_Ekwadoru
  • www.odyssei.com, zdjęcia: Philth from AB
  • Ausserer, A. 1871.
    Beiträge zur Kenntniss der Arachniden-Familie der Territelariae Thorell (Mygalidae Autor). Verh. zool.-bot. Ges. Wein 21: 117-224 [p. 192].