Online
Naszą witrynę przegląda teraz 9 gości| Augacephalus junodi |
|
|
Dorosła samica:
Dorosły samiec: wkrótce!
INFORMACJE OGÓLNE: Nazwa łacińska: Augacephalus junodi Nazwa polska: -brak- Występowanie: Afryka: RPA, Namibia Biotop: Sawanna. Wygląd: Samice tego gatunku dorastają do ~5 cm DC, oraz ~16 cm z rozpostartymi odnóżami. Samce są mniejsze, oraz smuklejsze. Dorosłe rzadko przekraczają 4 cm DC. Ubarwienie tego pająka to głównie kolor wyblakło – beżowy. Karapaks zdobią charakterystyczne ciemne pręgi. Okolice oczu są czarne. Odwłok pokryty jest nielicznymi ciemnymi plamkami. Odnóża blado-różowe, z ciemniejszym femur. Fot 1: Młoda samica mierząca 3,5 cm DC WARUNKI HODOWLI: Terrarium: Dla dorosłej samicy odpowiednie będzie terrarium o wymiarach ~30x30x30 cm. W terrarium powinna znaleźć się miseczka z wodą. Możemy zastosować również kawałki kory, kamienie, czy odpowiednie rośliny. Ważna jest również wentylacja zapewniająca cyrkulację powietrza. Temperatura: ~28°C, z nocnym spadkiem do ~24°C Wilgotność: 65% Żywienie: Młodym osobnikom podajemy połowę mącznika, pinki, itp. Dorosłe natomiast karmimy drewnojadami, karaczanami, świerszczami, szarańczą itp. Musimy pamiętać również aby pozostałości niedojedzonego pokarmu usunąć z terrarium. Warto wiedzieć, że po larwach (np.: mącznikach, czy drewnojadach) nie pozostają resztki (chyba że ptaszniki nie zje całego), natomiast po karaczanach, żukach, świerszczach itp. zawsze pozostają resztki w postaci nie strawionego pancerzyka. Rozmnażanie: Trudne. Dostępność pary: niedostępna. Po kopulacji samica składa kokon (co zwykle robi po ~3 miesiącach). W kokonie może znaleźć się ~100 młodych pająków. Dorosłe samce nie posiadają haków goleniowych. Uwagi/ciekawostki: Spotykany na wysokościach nawet 1400m co jest rekordem w Afryce południowo-wschodniej. Temperatura za dnia wynosi 23°C, zaś nocą spada do 12°C. Potrafi strydulować. Nie znajduje się na liście CITES. Opinia hodowcy: -brak- Polecany dla: Doświadczonych hodowców. __________________________________________________________ Skala: 1 - 6
Bibliografia:
|
